Nechudnite do plaviek

Do plaviek, do dovolenky, do leta. Je jedno aká je méta. Ak sa týka iba istého obdobia, nie je nastavená správne. Chudnúť by sme nemali iba na chvíľu a cvičiť by sme nemali iba pár týždňov v roku. O chudnutie tu ale vôbec nejde. Ide o to, aby ste sa vo svojom tele cítili príjemne a zdravo. Práve o tom je pravidelný pohyb. Neprináša so sebou iba pevnejšie telo a lepšiu fyzickú kondíciu, ale najmä veľa zdravotných benefitov, pre ktoré stojí za to venovať mu aspoň pár minút denne.

Športom k trvalému zdraviu

Nie nemusíte hrať futbal, zdvíhať činky s hmotnosťou polovice vašej váhy ani behať polmaratóny. Stačí sa pravidelne hýbať a vybrať si aktivitu, ktorá vám je príjemná. Môžete bicyklovať do práce, prechádzať sa počas dlhých telefonátov, prebudiť myseľ pol hodinou ranného plávania alebo sa vrátiť do detstva a zaskákať si medzi vybavovaním mailov na švihadle. Veď pôsobov ako rozpohybovať svaly, zrýchliť tep srdca a zahriať telo je minimálne toľko, ako zdravotných benefitov, ktoré so sebou pohyb prináša.

Vraví sa, že sedavé zamestnanie zapríčiňuje veľkú časť zdravotných problémov, ktorými ľudia v 21. storočí trpia. Tiež pri práci sedíte? Šesť, osem alebo desať hodín? V tom prípade vstaňte a doprajte vášmu telu aspoň 30 minút pohybu každý deň. Štatistiky a výskumy totiž jasne hovoria, že bez ohľadu na vek, pravidelný pohyb nám pomáha žiť zdravší a šťastnejší život.

Výhody pravidelného pohybu

Ľudia, ktorí sa často hýbu majú nižšie riziko vzniku chronických zdravotných problémov. Medzi ne patria choroby srdca, cukrovky, mozgové príhody a niektoré onkologické ochorenia týkajúce sa pľúc, žalúdku, prsníkov, hrubého čreva, močového mechúra alebo obličiek. Pohyb navyše pomáha predchádzať artróze, demencii, alzheimerovej chorobe a depresii.

Zdajú sa vám všetky tie ochorenia strašidelné? A pritom liek máte na dosah rúk. Alebo by sme skôr mali povedať na dosah nôh? Výskumy hovoria, že dospelá osoba by sa počas týždňa mala aktívne hýbať aspoň 150 minút, čo je približne 20 minút aktivity denne. Zaokrúhlime to teda na 30 a začnime sa o svoje fyzické aj mentálne zdravie starať spoločne. Ste zvedaví ako?

Energia pred výkonom, po výkone a počas neho

To, aký dôležitý je pohyb ste pravdepodobne vedeli už predtým, ako sme vám to povedali. Vieme to aj my vo FACH Juice shope a tiež rozumieme tomu, že k pohybu patrí aj dávka energie a hydratácie. Tri z našich nových štiav s adaptogénmi sme preto navrhli práve k fyzickým aktivitám.

Energiu pred výkonom tak načerpáte s našou sýtoružovou šťavou B8 z červenej repy, ananásu, citrónu, zázvoru, sibírskeho ženšenu a schisandry. Ženšen potláča stres a únavu a nahrádza ich pokojom a energiou. Schisandra zase revitalizuje telo a posilňuje imunitu.

Vytrvalosť počas intenzívnejšieho výkonu vám zabezpečí šťava B9 z repy, jabĺk, čučoriedok, maca prášku, rhodioly a chia semiačok. Maca pomáha organizmu prispôsobovať sa na fyzickú a mentálnu záťaž. Rhodiola podporuje funkciu srdca, zlepšuje krvný obeh a kondíciu a chia dodávajú telu vápnik, mangán, železo, zinok a fosfor.

Po výkone vás ukľudní zelená G11 s ananásom, uhorkou, citrónom, aschvagandou a spirulinou. Aschvaganda je indická bylina, ktorá podporuje kognitívne funkcie a pozitívne pôsobí na dýchací systém. Spirulina je zase riasa plná chlorofylu, vitamínov a bielkovín, ktorá okysličuje organizmus, zvyšuje hladinu energie, chráni steny ciev a podporuje detoxikačné procesy.

Prekvapenie na záver

V športe vás nenecháme samých. Aspoň raz týždenne sa budeme hýbať s vami. Možno by sme skôr mali povedať, že vy sa budete hýbať s nami. Po dvoch rokoch pandemických obmedzení totiž onedlho opäť spustíme FACH THEM RUN. Pravidelný podvečerný beh cez mesto a mosty, ktorého súčasťou je rozcvička a coldpress odmena v jeho závere. Ako tomu bolo v minulosti, aj teraz do behu zapojíme známeho hudobného producenta a milovníka športu Yakshu a na prvý spoločný bežecký podvečer sa môžete tešiť už v júli. Pre viac informácií sledujte náš Instagram a Facebook a nezabudnite si vyčistiť tenisky a pripraviť svaly na zopár zábavných kilometrov!

Zdroje: www.cdc.gov, www.nhs.uk

 


Text |  Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava