Naučíme vás infúzovať

Niektoré činnosti v kuchyni trvajú dlho a bývajú náročné. Iné sú naopak rýchle, zábavné a v tomto prípade vhodné aj pre tých, čo neradi varia. Stačí ak máte 18+ a chuť pustiť sa do procesu, ktorý pre vás zhrnula naša head baristka Zuzka Haršányová.

Infúzovanie alkoholu zväčša prináša výsledky už po pár hodinách ničnerobenia. Naozaj! Lebo kým vy cvičíte, čítate a spíte, alkohol, ktorý ste včera naložili, pracuje sám a nasáva do seba chute bylín, ovocia a iných plodov.

Ako teda funguje infúzovanie a ktoré kombinácie máme overené? Čítajte ďalej a prezradíme vám tajomstvá výrazných chutí a vôní, na ktoré nedáme dopustiť ani za našim barom.

Ideálne destiláty

Pri infuzovaní nemeníte alkohol samotný, no pripisujete mu nové chuťové vlastnosti, ktoré so sebou prinášajú kvapku vzrušenia pri jeho ďalšom použití. Samotný postup je naozaj jednoduchý. Stačí vziať ľubovoľné množstvo alkoholu, doplniť ho o čerstvú surovinu a nechať macerovať.

Hádam najlepším adeptom na infúzovanie je vodka. Vďaka jej neutrálnej chuti majú suroviny možnosť naplno ukázať svoj potenciál. Vo FACH Bistre ale na infúzovanie radi používame aj gin, ktorý prirodzene chutí po borievkách, whisky, z ktorej je cítiť dubový sud alebo rum, v ktorého prirodzených tónoch nájdete vanilku.

Overené suroviny

Do destilátu môžete nakladať čerstvé alebo sušené ovocie, bylinky (ideálne sušené pre vyššiu koncentráciu esencie), koreniny, kávu alebo napríklad aj maslo či čokoládu.

Mnohé suroviny uvoľnia do alkoholu nielen chuť a vôňu, ale aj cukor a zaujímavú farbu. Nižšie vám ukážeme niekoľko z našich najobľúbenejších kombinácií, no keďže v tomto procese ide najmä o váš kreatívny prístup, neklaďte medze fantázii a vytvorte si vlastné prichute, zo toho, čo máte radi alebo zo surovín, ktoré sa momentálne nachádzajú vo vašej špajzi.

Kombinácie, ktoré máme radi my

Množstvo, čas a teplota

Keď začnete s prípravou svojho prvého infúzovaného alkoholu, pravdepodobne vás bude zaujímať správny pomer tekutiny a suroviny. Ten však neexistuje. Množstvo suroviny, ktoré do alkoholu naložíte, závisí od vašich vlastných chuťových preferencií a od toho, aký intenzívny výsledok chcete dosiahnuť.
Intenzita chutí sa bude taktiež odvíjať od času. Teda od toho, koľko hodín, dní, prípadne mesiacov necháte suroviny naložené v alkohole. Pri infúzovaní zväčša platí, že výrazné a aromatické suroviny stačí nakladať na pár hodín a tie ktoré uvoľňujú chuť pomalšie, môžu zostať naložené aj niekoľko mesiacov.
Nižšie uvádzame príklad infúzovania niektorých zo surovín, ktoré sme už v článku spomínali.

Ideálny stav dosiahnete, ak budete ochutnávať priebežne a sami určíte moment, v ktorom sa vám váš výtvor zdá najlepší. V tejto chvíli stačí destilát zliať cez sitko do čistej uzatvárateľnej nádoby.

Hotovo! A ďalej?

Vaša macerácia je hotová a gin s mladými smrečkovými výhonkami, ktoré ste natrhali na prechádzke lesom, chutí fantasticky. Čo ďalej? Pripravte si z neho netradičnú verziu Gin Tonicu! Z kávovej whiskey zase urobíte vydarený twist na legendárny Old Fashioned a z tej pomarančovej neodolateľnú Whiskey Sour. Tak ako pri samotnom infúzovaní, aj v ďalšom použití finálneho produktu treba nechať dvere otvorené pre kreatívu a fantáziu.

Maslová sušienka na záver

Ak ste sa s infúziami už pohrali a chcete pokračovať ďalej, skúste metódu Fat Washed, teda alkohol premytý tukom, akým je napríklad maslo. To stačí zahriať v malom hrnci a pripraviť si z neho prepálenú verziu (známu aj ako ghee), ktorú potom nalejete napríklad do whisky a dáte zamraziť na 24 hodín. Tuk v destiláte stuhne, takže z neho budete vedieť zliať whisky chutiacu po maslových sušienkach. Zvyškové maslo môžete ďalej použiť napríklad na pečenie cookies, z ktorých budete na revanš zase cítiť whisky.

Podobne si metódou Fat washed môžete pripraviť aj vodku s olivovým olejom na Martini alebo rum s kokosovým olejom na Piňa Coladu.

Pre nedočkavých

Ak to všetko znie až príliš dobre na to, aby ste čakali, vydajte sa do FACH Bistra, kde vám v týchto dňoch namiešame Cosmo s vodkou infúzovanú pomarančmi a korením alebo Mint Punch s domácim mliečnym sirupom.

Či už sa pustíte do vlastného experimentovania alebo sa vyberiete na cestu k nám, majte na pamäti, že piť treba s rozvahou. Vyberajte si kvalitný alkohol a užívajte si ho pomaly, s pokojom v srdci a s úsmevom na tvári.

Cheers!

 


Text |  Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava