Nakombinujte si každý deň svoj vlastný šalát

Janka Baluchová a Juraj Roháč pripravujú každé ráno v našom juice shope tri rôzne druhy šalátov, ktoré si môžete nakombinovať presne podľa toho, na čo máte práve chuť. Hýria farbami a skvelými chuťami, navyše si ich od nás môžete odniesť v praktickej krabičke.

Šaláty nemusia byť len pre králikov

Najrozšírenejšia predstava o šaláte? Jednoznačne zopár zelených listov, trochu citrónového dresingu, pár kúskov nakrájanej zeleniny, pár kvapiek oleja a navrch kopec nastrúhaného syra. Nechápte nás zle, proti tejto predstave nič nemáme, no takisto sa nedivíme, že pri tejto vízii dostali šaláty nemilú nálepku – jedlo pre králiky.

Dobrý šalát vie pritom hýriť farbami, reflektovať aktuálnu sezónu a jednoducho ladiť – ako po chuťovej, tak vizuálnej, a čo je ešte dôležitejšie, aj po nutričnej stránke. Navyše to ide bez povestných zelených šalátových listov, ktoré sú zaužívaným základom každého šalátu. Ako je to možné? 

V hlavnej úlohe quinoa, bulgur, farro a ďalší

V juice shope na to ideme inak a pri tvorení našich šalátov využívame hlavne rôzne druhy sezónnej zeleniny a strukovín ako je napríklad cícer, rôzne druhy fazúľ, či šošovice a pseudo-obilnín, pod ktorými si môžete predstaviť napríklad bulgur, quinou, farro, známu viac pod svojim slovenským ekvivalentom – špalda, či pšeno a pohánku.

Skvelo sa kombinujú, príjemne chrumkajú a sú doslova nadupané vysokými nutričnými hodnotami. Navyše, pokiaľ ste naozaj hladní, zasýtia vás. Pri receptoch myslíme tiež na rôzne bylinky, pestá, oriešky, pečenú zeleninu a rôzne semienka.

Pokiaľ ste zvedaví na naše kombinácie, tu je krátka ukážka šalátového menu na dva dni:

– Kalerábový šalát s jablkom a tekvicovými semiačkami
– Fazuľový šalát s paradajkovou omáčkou, čerstvý koriander a bazalka
– Ryža (natural) s pečenou cuketou a tekvicou, kyslička
– Chrumkavý zeleninový šalát s kokosovou omáčkou a kešu orieškami
– Hráškový šalát s arašidovo-petržlenovým pestom
– Quinoa, jablko, reďkovky, nutričné kvasnice, kešu

Odneste si od nás každý deň iný obed

Aby ste si mohli vybrať na čo máte práve najväčšiu chuť, každý pracovný deň pre vás pripravujeme tri rôzne druhy šalátov. Všetky si navyše môžete nakombinovať podľa seba, vrátane gramáže, odniesť si ich so sebou v našej praktickej krabičke a kdekoľvek v kľude vychutnať. Či zvolíte kanceláriu alebo vašu obľúbenú lavičku necháme už na vás.


 Čo sú nutričné kvasnice? Ide o neaktívnu formu kvasníc, ktoré sú podobné sušeným pivovarským kvasniciam. Sú zdrojom kompletných bielkovín (obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny) a vitamínov (hlavne skupiny B a kyseliny listovej).

Šaláty fotili © Nora a Jakub.