Múka, voda, kvások a šťastie, ktoré chrumká

FACH Bratislava_pekaren_cover

Naši pekári vstávajú skoro ráno a veľkú kamennú pec v Mozartovom dome zväčša rozpaľujú kým je vonku ešte tma. Ich úsilie má však tú najvoňavejšiu formu. Pre nás je to vôňa nášho druhého domova, príchodov do práce a ruka v ruke s ňou sa nesie aj predstava chrumkavej kôrky a jemnej, nadýchanej striedky. Piecť vlastný chlieb je drina, no my si to bez neho nevieme predstaviť.

Suroviny, ktoré zázračne rastú

Pri pečení chleba ide o detaily. Práve preto dbáme na tvrdosť našej vody, kvalitu múky a poctivo sa staráme o náš generačný kvások. Cesto vždy spracovávame na drevenom povrchu, ktorý si drží rovnomernú teplotu a dokonale vymiesené ho vkladáme do ošatiek. Prírodný materiál, z ktorých sú ošatky vyrobené, umožňuje cestu dýchať a tak aj lepšie kysnúť. Viete ako sa vraví, že na dobré sa dlho čaká? Pri kysnutí je to základ a cesto z ošatiek vyklápame až vtedy, keď pekne vybehne nad jej okraj.

FACH Bratislava_pekaren_1

Dvestosedemdesiat stupňov

V tejto chvíli, je už veľká kamenná pec dokonale rozpálená. Jej výnimočnou vlastnosťou je, že zostáva rovnako horúca aj vtedy, keď ju otvoríme a nakladáme do nej jemné, nakysnuté cesto. Pec, ktorú používame využíva technológiu pary, ktorá je skvelým vodičom tepla a pomôže urobiť kôrku nielen chrumkavou, ale aj elastickou, aby chlieb v rúre rástol prirodzene a neroztrhal sa.

FACH Bratislava_pekaren_4

Bližšie k vám

Po vytiahnutí z rúry, nechávame chlieb odstáť a mierne vychladnúť. Až potom ho naši pekári prinesú do našich kuchýň, kde z čerstvého chleba pripravujeme vaše obľúbené sendviče – mäsové aj tie vegánske. Ďalšie chrumkavé kúsky putujú do košíkov Bistra a Juice shopu a niekoľko bochníkov sa vždy ujde i nášmu Kiosku v Auparku. Ak prídete skoro ráno, so sebou si tak môžete odniesť ešte teplý chlieb. A aké vlastne máme v ponuke?

Pšeničný kváskový chlieb a bageta

Nadýchaný okrúhly bochník alebo dlhá bageta s množstvom chrumkavej kôrky. Obe majú jemnú striedku s veľkými bublinami a výraznú chuť. Je to naše základné cesto prepečené do dokonalosti a hodí sa naozaj k čomukoľvek.

FACH Bratislava_pekaren_2

FACH chlieb s ražným kváskom a semiačkami

Hutnejší hrubozrnný chlieb s ľanovými semiačkami. Má plnú striedku a chrumkavú kôrku a poteší všetkých milovníkov celozrnného pečiva. Natrite si ho kvalitným maslom a dochuťte soľou alebo skúste niektorú z našich zdravých nátierok z Juice shopu.

FACH Bratislava_pekaren_3

Štvrtkový špeciál

Ku koncu týždňa pre vás naši pekári vždy pripravujú niečo extra. Nápaditý chlebový špeciál v limitovanom počte. Často tak u nás nájdete chlieb s cheddarom a chilli, cibuľový, oškvarkový, olivový, ale aj trojkváskový a paradajkový chlieb.

Ktorýkoľvek z nich si vyberiete, robte to s radosťou a bez výčitiek. Kvalitný a poctivo pripravený kváskový chlieb je totiž svojim spôsobom zázrak. Nielenže je ľahšie stráviteľný ako bežné pečivo, ale obsahuje tiež probiotické kultúry, ktoré posilňujú imunitu a pomáhajú pri trávení. A navyše naozaj, naozaj dobre chutí.

 

 


Fotografie © FACH Bratislava, Juraj Roháč
Text © FACH Bratislava, Katarína Kopúnová