Krok po kroku: lisovanie za studena

Za studena lisovaná šťava G2

Vo Fachu odšťavujeme zeleninu a ovocie bez zbytočného zahrievania – lisovanie za studena, ako tomu radi hovoríme. V čom je iné od bežného odšťavovania a ako vyzerá v praxi?

Najväčší podiel listovej zeleniny dostaneme do šťavy s názvom G2

Ide do nej rímsky a hlávkový šalát, zelené jablká, špenát, stonkový zeler, uhorky, citróny a veľký kúsok zázvoru. Čerstvá zelenina a ovocie v perfektnej kondícii je základ.Narozdiel od bežného odšťavovača je náš cold-press, stroj na lisovania ovocia a zeleniny, poriadny obor. Vyzerá skôr ako veľké delo, než prístroj na lisovanie ovocia a zeleniny. Každopádne, zvládne toho naozaj veľa. Vie spracovať zrelé ovocie, tvrdú koreňovú zeleninu, ale aj bylinky a rôzne listové šaláty, s ktorými majú ostatné odšťavovače problém.

fach_stava_0041aSystém odšťavovania sa tiež líši. Do vrchnej trubice najskôr postupne vkladáme všetko ovocie a zeleninu, na poradí pritom nezáleží. Výnimku tvoria len citrusy, ktoré prídu na rad neskôr.

fach_stava_0051a Na konci je veľký kotúč, ktorý sa točí a tým všetky suroviny precízne strúha na jemné pyré. fach_stava_0090aVšetko pyré prirodzene padá do špeciálne perforovaného vreca, do ktorého ešte pridáme citróny prekojené na polovicu. Tie stačí len vylisovať, netreba ich strúhať. Vtedy by sa do šťavy totiž vylisovali aj horčiny zo šupiek a to nechceme.

fach_stava_0125aŠpeciálne vrece, ktoré sa nachádza medzi dvoma ramenami odšťavovača, sa postupne a veľmi pomaly stláča, pričom sa ovocie a zelenina odšťavuje. Doslova sa lisuje. Nezahrieva sa, a ani sa nenašľaháva, takže v šťave zostávajú všetky živiny, minerály, enzýmy a antioxidanty.

fach_stava_0130a fach_stava_0174a Jediné, čo vo vreci po ovocí a zelenine ostane, sú suché zbytky – napríklad vysušená šupka z jablka, jadierka, suché vláknité časti alebo drevité stonky šalátov.

fach_stava_0182a Vylisovanú šťavu ešte vždy pre istotu scedíme cez jemné sitko, ktoré odstráni prípadné nečistoty alebo drobné vlákna.

fach_stava_0198aNaplníme – buď do menšej fľašky s objemom 250 ml, alebo väčšej, ktorá má objem 500 ml.Juraj Roháč lepí etiketu na šťavu G2 Nalepíme správnu etiketu a je to. Prídťe ju k nám do juice shopu otestovať. Už sa na vás tešíme!

fach_stava_0296a


Lisovanie za studena fotili © Nora a Jakub.