Fenomén menom brunch

Príďte na neskoré raňajky do Fachu

Náš najobľúbenejší kaviarenský trend? Pospať si cez víkend dlhšie a dať si neskoré raňajky s celou svojou rodinou alebo priateľmi, ktorých ste dlho nevideli. Ako tento trend vznikol a ako si môžete svoj brunch vyskladať vo Fachu?

Raňajky a obed v jednom

Brunch znie ako poriadne komplikované a zbrucha vymyslené slovo, pritom vzniklo veľmi pragmaticky – spojením anglických slov „breakfast“ (raňajky) a „lunch“ (obed). A keďže u nás neexistuje presný preklad, mnoho ľudí si toto anglické slovíčko podomácnilo a rado ho používa. Najmä počas víkendu, kedy si pôžitkársky doprajú neskoré raňajky. 

Ale späť k rýchlej histórii brunchu – slovo bolo prvýkrát použité v roku 1985, keď britský spisovateľ Guy Geringer apeloval na ľudí, aby sa pri nedeľnom jedle zblížili – boli veselí, spoločenskí, cítili sa dobre. Fráza sa rýchlo chytila a dnes na brunch môžete vyraziť snáď v každom veľkomeste, od New Yorku, cez Londýn až po Prahu, nielen do dobrých reštaurácií a hotelov, ale tiež do menších kaviarní a bistier. 

A zatiaľ čo celý svet označuje neskoré raňajky za brunch, niektoré národy majú pre tieto pôžitkárske dopoludnia iný názov – Francúzi si užívajú Le Grand Petit Déjeuner, Číňania zase Yum Cha – tradičné víkendové posedenie pri čaji a malých dobrotách.

Pol kráľovstva za raňajky v mekke amerického brunchu

Brunch je tu s nami minimálne od čias, keď si britskí poľovníci dopriali neskoré, a najmä výdatné raňajky v podobe duseného mäsa, vajíčok, ovocia a rôznych sladkostí.

Veľký boom však prišiel v Amerike, v 30. rokoch 20. storočia, keď hollywoodske hviezdy cestovali naprieč kontinentom so zastávkou v Chicagu, kde si v hoteloch vychutnávali opulentné raňajky. A prečo v hoteloch? Nuž, väčšina reštaurácií bola cez deň ešte zatvorená.

Brunch bol teda skvelou šancou stretnúť priateľov alebo si nájsť nové pracovné príležitosti. Určite hralo rolu aj to, že si mohli dlhšie pospať – tak, ako sa na správnych bonvivánov patrí. Chicago sa tak rýchlo stalo vychýreným miestom a mekkou amerického brunchu.

Druhý zlom a plné pracovné nasadenie

Druhý zlom prišiel po druhej svetovej vojne. Mnohé vydaté ženy začali chodiť do práce a po namáhavom pracovnom týždni si chceli oddýchnuť. Preto namiesto obyčajných raňajok uprednostnili brunch v meste s rodinou, čo sa vlastne nezmenilo dodnes. 

A my sme za. Brunch je totiž výbornou príležitosťou ako osláviť úspešný týždeň alebo sa stretnúť a porozprávať so svojimi najbližšími. A samozrejme, nič nie je lepšie, ak to navyše skombinujete s dobrým jedlom a príjemnou atmosférou. 

Vyskladajte si svoj vlastný brunch u nás

V kaviarni Bread & Coffee preto nájdete tri miestnosti plné zákutí pre každú príležitosť – pokiaľ máte chuť na pokojný brunch vo dvojici, odporúčame stolíky pri okne s výhľadom na korzo na Ventúrskej ulici alebo zadnú miestnosť pri otvorenej kuchyni s veľkými pohodlnými kreslami.

Ak sa rozhodnete prísť so svojou rodinou alebo s priateľmi, radi vás usadíme za veľký komunitný stôl, kde budete mať dostatok pohodlia a priestoru na nerušenú konverzáciu.

A čo sa týka jedla? Vyskladajte si ho úplne podľa seba!

Menu, ktoré vždy reflektuje aktuálnu sezónu

Z menších jedál odporúčame naše zemiaky pečené v pahrebe s domácou crème fraîche (4,95 €), čo je vlastne ešte krémovejšia a hustejšia smotana alebo selekciu syra s domácou figovou horčicou a chrumkavými plátkami chleba (7,95 €).

Pokiaľ by ste deň radi začali polievkou, odporúčame náš karfiolový krém s opekaným šalátom a vajíčkom, ktoré varíme pri 63°C. Len tak má perfektne uvarené bielko, ale pritom stále krásne tekuté žĺtko, ako to máme radi (5,45 €). Druhou možnosťou je naša cibuľová polievka – veluté s pečenými gaštanmi a tymiánovým olejom (4,95 €).

Nezabúdame ani na sendviče, ktoré robíme z čerstvého kváskového chleba. Vyskúšajte teplý sendvič s trhaným bravčovým mäsom s karamelizovanou cibuľkou a feniklovým šalátom (6,50 €), domáci marinovaný losos s avokádovým krémom na ražnom chlebe (3,45 €) alebo vajíčkovo–bylinkový krém s ančovičkami, tiež na ražnom chlebe (4,50 €).

Veľké sýte jedlá

Ak máte ale chuť naozaj na niečo veľké a výdatné, odporúčame hovädzie líčka s pečeným zelerom v šupke a s lardom z mangalice (8,95 €) alebo, ak máte chuť na niečo ľahšie, krémové krúpy s pečenou maslovou tekvicou a nepasterizovaným syrom z farmy z Veľkých Úľan (5,95 €).

Máte ešte miesto na niečo sladké? 

Tak potom odporúčame sladké dobroty z našej pekárne. Deti milujú škoricový drdol (2,20 €) alebo sladký chlieb z pečených jabĺk (2,45 €) či maslovej tekvice (2,45 €), dospelí zas kardamónový drdol (2,50 €) a chrumkavý vločkový koláč s čučoriedkami (3,50 €).

Radi vám tiež domov zabalíme náš kváskový chlieb. Pečieme ho každé ráno, vrátane víkendov a sviatkov a počas celého týždňa ho nájdete v kaviarni a od pondelka do piatku aj v juice shope.


Kaviareň otvárame o 9:30. Cez víkend máme otvorené do 22:00 v sobotu a do 20:00 v nedeľu.

Brunch fotili © Nora a Jakub.