FACH SmallTalk: Veľká váha malých vecí

Malé veci, ktoré robia veľký rozdiel. Práve poctiví producenti, výrobcovia či pestovatelia prispievajú k tomu, aby bol svet farebnejší, jedlo kvalitnejšie, príroda zelenšia a človek šťastnejší. Vieme to a práve preto sme sa rozhodli rozprávať o nich viac.

Kúsok radosti pre všetkých

Máme radi ľudí, ktorí pristupujú k svojej práci tak ako my. Hrdo a poctivo. Tešíme sa z každého projektu, ktorý funguje zodpovedne, má správne hodnoty, šíri dobré nápady alebo kvalitné produkty. Práve preto vznikol koncept FACH SmallTalk, ktorého súčasťou ste sa v uplynulých mesiacoch mohli stať aj vy. Trojici šikovných ľudí sme poskytli priestor na prezentáciu. Vám zase možnosť dozvedieť sa viac o ich práci alebo produktoch. Niečo ste ochutnali, niečo vyrobili, niečo vyskúšali ale hlavne, odniesli ste si nové poznatky a hádam aj dobrý pocit a príjemný zážitok.

#1: Kváskovanie aj pre bezlepkových

Ako prvá FACH SmallTalk navštívila Lenka Mančíková, ktorej blog možno poznáte pod názvom Zdravé pečenie. Možno dokonca vlastníte jej svetloružovú knihu s jednoduchým názvom „Kvások“. Len s tým kváskovaním to zas také jednoduché nie je. Teda aspoň na prvý pohľad sa to tak môže zdať. Lenka však prišla a o kváskovaní rozprávala do najmenších detailov a hádam vás aj presvedčila, aby ste si vlastný kvások založili sami a čaro domáceho pečenia vyskúšali tiež. Venovala sa tiež ľuďom s intoleranciou na lepok a vysvetlila, ako si môžu pripraviť bezlepkový kvások a upiecť si kvalitný chlieb z čisto bezlepkových múk. Počas jej prednášky ste mali možnosť ochutnať niekoľko druhov pečiva a odniesť si tiež pohárik jej kvásku domov. Aby boli vaše začiatky čo najjednoduchšie.

FACH_blog_smalltalk_2

#2: Domáce klíčky alebo ako pestovať bez záhrady

Druhým hosťom bola autorka projektu Sprout Me, Katarína Kopúnová, ktorá už niekoľko rokov približuje ľuďom čaro domáceho nakličovania. Presne to ukázala aj vám a vysvetlila všetko potrebné k tomu, aby ste si pestovanie rozmanitých druhov klíčkov mohli vyskúšať aj vy v pohodlí vlastného domova. Na jej prednáške ste mohli ochutnať niekoľko druhov zelených klíčkov, naučiť sa niekoľko techník nakličovania, vyrobiť si vlastnú naklíčovaciu nádobku, naplniť si ju semienkami a odštartovať tak prvý vlastný klíčkový pokus priamo u nás vo FACHu.

FACH_blog_smalltalk_3

#3: Prírodná kozmetika a ako sa správne starať o pokožku

Prvú sériu zavŕšila Lucia Klebercová, zakladateľka značky prírodnej kozmetiky Dulcia natural, ktorú s radosťou používame aj my vo FACHu. Lucia rozprávala o pokožke, o tom ako sa o ňu starať, ako si vybrať vhodnú kozmetiku a tiež ako správne čítať etikety a zloženia kozmetických produktov. Osobne ste s ňou mohli konzultovať vaše postrehy a problémy a otestovali ste tiež najobľúbenejšie produkty jej značky. Každý účastník navyše dostal malý darček a vzorky, aby mohol vyskúšať účinky prírodnej kozmetiky sám na sebe.

FACH_blog_smalltalk_4

#4,5,6 a tak ďalej

Po veľmi úspešnej prvej sérii FACH SmallTalk už teraz pracujeme na ďalšej. Už na jeseň sa môžete tešiť na nové prednášky, workshopy a ochutnávky v komunitke FACH Bistra. Veríme, že tie doterajšie vám priniesli množstvo užitočných rád a už teraz sa tešíme na tých z vás, ktorí sa k nám pripoja na niektorý diel z druhej série FACH SmallTalk. Témy vám zatiaľ neprezradíme, ale určite nás sledujte a o tom, čo vás čaká sa včas dozviete.

Prajeme vám nádhernú jar a tešíme sa na vás pri každej vašej návšteve našich prevádzok.

 


Fotografie © FACH Bratislava, Juraj Roháč
Text © FACH Bratislava, Katarína Kopúnová