Clubovka: umelkyňa fascinovaná svetom pachov vo Fachu

Nórska umelkyňa Sissel Tolaas je známa predovšetkým vďaka jej extenzívnej a často aj kontroverznej práci s pachmi. Dokázala obnoviť pach prvej svetovej vojny, zachytiť vôňu 52 metropol alebo vyrobiť syr z molekuly kopačky Davida Beckhama. Čo nám o pachoch prezradila v rámci aprílovej edície Clubovky?

Ak by sme vás odviezli do nejakého mesta so zaviazanými očami, vedeli by ste podľa pachov spoznať, kde sa práve nachádzame?

Ak je to mesto, ktoré som predtým navštívila a skúmala, určite. Ak je to ale nové mesto, s určitosťou by som vedela povedať akurát či sme pri jazere, na pobreží alebo vo vnútrozemí. Cítiť to vo vzduchu.

Aká je vaša najobľúbenejšia vôňa z detstva?

Aby som bola úprimná, už nerozmýšľam týmto spôsobom. Je to jedna z vecí, ktorých sa snažím zbaviť – nepremýšľať nad pachmi ako nad zlými alebo dobrými, obľúbenými a neobľúbenými. Skôr nad nimi uvažujem ako nad referenciami k daným udalostiam.

Samozrejme, detstvo je obdobím, keď ovoniavame najviac. Pamätáme si, čo ako vonia a objavujeme kontext danej vône. Neskôr sa pre nás tento prvý moment stane referenciou a ostáva v nás do konca života.

Keď dospejeme, v priebehu dňa neuvažujeme nad tým, čo ako vonia. Takmer všetky pachy už poznáme. Preto je veľmi dôležité rozvíjať pachovú pamäť detí za hranicu jednoduchého hodnotenia „vonia-smrdí“, ale učiť ich o pachoch ako o jednej zo súčastí okolitej reality.

Pod vrstvou umelých vôní a dezodorantov leží oveľa viac dôležitejších vôní pre nás, pre deti, pre celý svet a potrebujeme ich objavovať, aby sme mu porozumeli. Sme veľmi ďaleko od toho, aby sme svoje zmysly používali poriadne. Je to ako so svalmi – keď ich netrénujete, ochabnú.

Vyrábate Smell Memory Kits – ampulky s molekulami vône, ktoré človek otvorí a privonia si, keď si chce uchovať spomienku na udalosť, ktorá sa práve odohrala. Aké dostávate ohlasy?

Fantastické. Zatiaľ sme to rozbehli v malom a potichu, no snažíme sa dostať do celého sveta. Sú totiž momenty v živote, ktoré si proste chcete reprodukovať, opäť si ich pripomínať. Táto ampulka vám dodá priestor na precítenie momentu a donúti vás premýšľať: „Čo je spomienka? Prečo si chcem uchovať tento moment?“

Čím sme starší, tým menej pristupujeme k svetu hravým spôsobom a menej vnímame svet okolo nás. Tak prečo si neuchovať spomienku takouto hravou formou?

Prichádza leto a ľudia sa viacej potia. O vás viem, že nepoužívate žiadne dezodoranty ani parfémy. Prečo?

Všetko na svete má svoj vlastný pach. Aj toto drevo, z ktorého je stôl a strom, z ktorého pochádza. Tak isto je to aj s ľuďmi, každý má svoju unikátnu vôňu, niečo ako odtlačky prstov. Problém je, že sme posadnutí sterlizovaním, čistením, sprejovaním, parfumovaním, tým, ako vyzeráme a celí sa pokrývame vôňami. Nakoniec ale ani nevieme, ako voniame naozaj.

Myslím si, že menej je viac. Nechcem, aby ste ma brali, že som vyslovene proti parfémom a deodorantom. Chcem povedať: „Poďme zistiť, o čo tu ide, predtým, ako sa budeme snažiť veci prekrývať.“ To je to, čo sa snažím ukázať. Ako vyzerá realita v skutočnosti.

Takže vám neprekáža, ak napríklad vedľa vás stojí niekto, kto je spotený a smrdí?

Ak niekto sedí vedľa mňa a má na sebe vyťahaný sveter, ktorý nosil bohviekoľkokrát, nie je to to isté? Je to o tolerancii. Musíme začať úplne od začiatku. Naučiť seba aj naše deti, aby sme si nabudúce dvakrát premysleli, čo si pomyslíme o človeku, ktorý prejde okolo nás a vonia inak ako my. Uvedomiť si a dať si pozor, ako reagujeme v podobných situáciách.

To bola moja ďalšia otázka. Čo by sme mali ako prvé naučiť deti o pachoch?

Vo všeobecnosti by sme mali deti učiť, ako správne narábať so zmyslami. Keď sú deti v škôlke, objavujú svet používaním všetkých týchto zmyslov. Neskôr sa už veľmi sústreďujeme na to, ako vyzeráme, izolujeme sa a nie je tu žiadna škola, ktorá by sa vo svojich osnovách zaoberala aj správnym vnímaním pachov.

Napriek tomu, že vône nepoužívate, máte nejakú obľúbenú?

Samozrejme, že ich mnoho poznám. Ale je tiež veľa vecí, na ktorých mi už prestalo záležať, napríklad aj, ktorá vôňa je teraz v móde. Skôr ma momentálne trápia udalosti na Blízkom východe, v Severnej Kórei, či v USA. Čím viac môžem prispieť k rovnosti práv, dostatočnému vzdelaniu a prísunu jedla akýmkoľvek spôsobom, tým som šťastnejšia. A keď bude všetko toto vyrešené, vtedy možno budem vedieť vymenovať päť najlepších vôní.

Ako vidíte budúcnosť využitia pachov mimo parfémového priemyslu?

Využitie vidím v oznamovaní dôležitých informácií verejnosti, keď nie je možné komunikovať inak. Pachové kódovanie ako nový jazyk. Niektoré pachy nám v budúcnosti môžu pomôcť lepšie zaspávať, niektoré zasa pomôcť bdelosti a aktivite, iné sa dajú využívať pomocou aromaterapie. Myslím si, že v tomto smere je veda oveľa ďalej, ako ju zatiaľ využívame.

Raz ste v kopačke Davida Beckhama našli molekulu, z ktorej ste potom vyrobili bochník syra. Ochutnali ste ho?

Samozrejme, že som ho ochutnala. Opäť, je to o predsudkoch, ktoré máme. Snažím sa povedať: “Hej, žijeme vo svete čistenia a sterilizácie svojho okolia až do takej miery, že to nie je zdravé.” Aby sme to dokázali zmeniť, potrebujeme zmeniť pohľad na veci. V podstate, čím viac mikroorganizmov sa nachádza na vašom tele a jeho vnútri, tým ste zdravší, máte silnejšiu imunitu.

Týmto sme len chceli ukázať, že aj z niečoho tak negatívne vnímaného, ako je baktéria, môže vzniknúť niečo pozitívne. Ak by som vám nepovedala, že ten syr pochádza z kopačky, zjedli by ste ho ako každý iný.

Na čom budete pracovať v najbližšej budúcnosti?

Začali sme mapovať oceány. Momentálne zbierame v Kostarike pachové molekuly z oceánu a snažíme sa zistiť, čo nám tieto molekuly vedia povedať o tom, čo sa v oceáne deje. Je to tiež spôsob, akým uchovať informáciu o stave oceánu v súčasnosti. O dvadsať rokov nebudeme mať šajn, aký bol oceán dnes. Všetko súvisí so vzdelávaním, preto sa budem snažiť zakomponovať štúdium pachov do čo najviac škôl.

Inšpiratívne myšlienky každý mesiac vo Fachu

Tešíme sa, že aj vďaka Clubovke u nás dostávajú priestor rôzne inšpiratívne osobnosti a Fach slúži ako miesto stretnutia pre všetkých ľudí s otvorenou mysľou.

Pokiaľ sa vám podnetné myšlienky Sissel Tolaas páčili, a radi by ste pritom boli nabudúce s nami, určite odporúčame sledovať stránku Clubovky. Najbližší termín aj meno ďalšieho špeciálneho hosťa zverejnia už čoskoro. V mene Fachu sa na vás tešíme!


Aprílovú Clubovku fotila © Valentína Nídelová z ateliéru GRUS GRUS.