Ako na domáce fermentované hrušky?

Lukáš Hesko

Hrušky fermentované v slanom roztoku sa výborne hodia nielen ako základ do osviežujúceho sorbetu, ale napríklad aj ako netradičná príloha k tučnejšiemu mäsu. Vyskúšajte si ich spraviť podľa nášho receptu.

Nakladaná zelenina a ovocie sa hodia prakticky k akémukoľvek jedlu. Jej osobitá, kyslastá chuť zdôrazní ostatné jedlo, prečistí chuťové poháriky a navyše aj zlepší trávenie. Ako si ju však pripraviť doma?

Jednou z najjednoduchších a aj najdostupnejších techník je kvasenie pomocou slaného nálevu. Potrebujete na to iba štyri veci – plastovú nádobu, vodu, soľ a surovinu, ktorú chcete skvasiť.
V našom prípade hrušky.Lúpanie hrušiekVšetky hrušky si najskôr očistíme, najlepšie v jednom smere, a tak, aby mali čo najmenej šupiek a nepravidelností. Lúpanie hrušiekPomocou vykrajovača vyberieme všetky jadrince – ak nechceme, aby nám hrušky zhnedli, treba byť naozaj dôsledný. Olúpané hrušky vložíme do jednoduchého roztoku vody s citrónom, ktorý zabráni oxidácii a ďalšiemu hnednutiu. Nakladanie hrušiek do soľného roztokuČerstvá zelenina a ovocie sa môže buď pokaziť, alebo skvasiť do niečoho veľmi chutného. Hlavný rozdiel spôsobuje väčšinou soľ, ktorá spomaľuje rast mikróbov, no pritom ju dobre znášajú laktobacily. Baktérie, ktoré potrebujeme k vzniku mnohých fermentovaných potravín.

Pripravíme si preto 1,5% roztok vody a soli, ktorá neobsahuje jód. Bežnú jódovanú soľ nepoužívame – jód dezinfikuje a výrazne spomaľuje kvasné procesy.

Obsah soli v náleve si môžete prispôsobiť podľa seba, no čím viac soli použijete, tým pomalšie zelenina a ovocie prekvasí a bude kyslejšia. Pokiaľ to však so soľou preženiete, môže sa vám stať, že zahubíte všetky mikroorganizmy a nič vám kvasiť nezačne. Náš pomer je ideálny – aj napriek tomu, že sú hrušky naložené v slanom roztoku, soľ ich iba zakonzervuje. Nie sú teda slané a dajú sa perfektne použiť na slano, aj na sladko. Fermentované hruškySlaný nálev nalejeme do veľkej plastovej nádoby, vložíme doň olúpané šupky, hrušky bez citrónového roztoku a poriadne ich zaťažíme. Všetko by malo byť ponorené v slanom roztoku. Pokiaľ by sa hrušky dostali do kontaktu so vzduchom, celý proces by sa narušil a mali by sme po fermentácii.AirlockNakoniec na vrchnák nasadíme airlock, vďaka ktorému sa do vnútra nádoby nedostane žiaden nový vzduch, pričom ten starý môže z nádoby unikať. Hrušky necháme v nádobe fermentovať 6 dní. Potom ich môžeme s trochou slaného nálevu buď vákuovo zabaliť do špeciálnych sáčkov, alebo rozdeliť do zaváraninových pohárov a opäť zaliať nálevom. Takto fermentované hrušky držíme v chlade – potom nám vydržia niekoľko mesiacov.


tip: Airlock nájdete v obchodoch s potrebami pre remeselných pivovarníkov, prípadne ho skúste pohľadať na internete pod pojmom s-shaped airlock.

Lukáša fotili © Nora a Jakub.