Aj keď je z kávy, chutí ako čaj

Cascara

Cascara sa za posledné roky stala obrovským fenoménom v kávovom svete. Kombinuje totiž kávu a čaj, aj keď vo svojej podstate nie je ani jedno. Ide o vysušené a vylúhované šupky z kávových čerešní, ktorých chuť sa líši podľa odrody kávovníka. 

Čo je cascara? 

Predstavte si čerešňu podobnú tým našim, akurát, že namiesto typickej kôstky má dve zelené kávové zrnká. Cascara, pôvodom španielske slovo, označuje sušené šupky z takýchto kávových čerešní. Hneď, ako sa kávové zrnká oddelia od dužiny, šupky sa rozprestrú na priamom slnku, usušia, zabalia a pošlú do sveta.

Vo vôni sušené slivky alebo jazmín, v chuti zas pomaranče a melón

Cascara vizuálne pripomína skôr sušené hrozienka alebo mäkkú škrupinku z orechov. Aj keď pochádza z kávovníku, výluh z jej usušených šupiek, kávu ani trochu nepripomína. Pred zaliatím vonia viac ako jazmín alebo sušené slivky a má príjemnú tabakovú arómu.

Po vylúhovaní by sa jej chuť dala prirovnať k šípkovému, ovocnému alebo sladšiemu kvetinovému čaju – má však širšiu chuťovú škálu, ktorá sa s klesajúcou teplotou výrazne mení. Na scénu preto dokážu prísť aj také chute ako ibištek, mango, pomaranče, melón alebo ríbezle.

Na rozdiel od čaju, cascara obsahuje kofeín

Cascara síce prirodzene obsahuje kofeín, no jeho množstvo je oveľa nižšie ako v káve. Prirodzene, čím dlhšie sa cascara lúhuje, tým je obsah kofeínu vyšší. No ani v tom najsilnejšom odvare nie je hodnota kofeínu taká vysoká, ako v čerstvo uvarenej šálke kávy.

S cascarou sa dá krásne experimentovať

Chuť cascary vždy záleží hlavne od odrody kávovníka – niektoré odrody sú sladšie, iné ovocnejšie – no vždy si ju viete vyladiť k dokonalosti. Ak sa ju rozhodnete pripraviť, skúste začať s jednou vrchovatou lyžicou cascary na pol litra horúcej vody. Cascaru zalejte a nechajte desať až pätnásť minút lúhovať.

Aj keď je cascara sama o sebe celkom sladká, niektorí baristi do nej radi pridávajú trochu medu. V pestovateľských krajinách do nej zas radi pridávajú zázvor, muškátový oriešok alebo škoricu. Výborná je tiež lúhovaná za studena a podávaná ako ľadový čaj, napríklad so šťavou z pomaranča, limetky a citrónu.


Cascaru fotila © Natália Vargová z magazínu Standart.