4 rady ako predĺžiť život kváskovému chlebu

Aj keď je kváskový chlieb našou obrovskou láskou, málokedy sa nám podarí zjesť ho celý naraz. Spísali sme preto 4 rady ako sa jednoducho starať o kváskový chlieb, ktorý si vo Fachu môžete kúpiť každý deň.  

Najlepší priateľ kváskového chleba? Keramický chlebník!

Áno, vieme. Veľmi old-school. No nepriedušná keramika a pevne vymedzený priestor vo vnútri chlebníka dokážu naozaj divy. Vzduch môže cirkulovať, vďaka čomu bochník nezačne vysychať, práve naopak. Jeho prirodzená vlhkosť ostáva zachovaná, takže chlebík ostáva dlhšie čerstvý.

Kus dreva a plátna

Ak však v kuchyni nemáte priestor na veľký chlebník, nevadí. Skvelo poslúži aj obyčajná drevená doska, ktorú bežne používate na krájanie, a plátená utierka.

Pokiaľ totiž chlieb postavíte na odkrojenú stranu a zakryjete utierkou, postaráte sa o to, aby nevyschol a zároveň nesplesnivel. Hrubá kôrka prirodzene ochráni striedku, zatiaľ čo drevená doska aspoň zčasti zabráni rýchlemu vysušovaniu chleba.

Inak, namiesto utierky môžete pokojne použiť aj obyčajné hnedé papierové vrecko v akom sa kváskový chlieb bežne predáva – na chlieb to bude mať rovnaký efekt.

Zip-lock, nie igelit

Ako bude chlieb starnúť, istému procesu schnutia sa asi nevyhnete. Ak však patríte medzí tých, ktorí nemôžu tvrdší chlieb ani len cítiť, vyskúšajte ho skladovať v plastovom zip-lockovom sáčku, z ktorého vytlačíte všetok vzduch. Kôrka samozrejme zmäkne a nebude taká chrumkavá, no to sa dá vždy napraviť krátkym pobytom v toastovači.

Kupujte vždy celý chlieb

Predkrájaný chlieb ostane čerstvý len veľmi krátko. Je to tým, že chlieb nedrží pokope vďaka jednej celistvej kôrke, tým pádom striedka rýchlo schne. To isté platí aj pri obrovských pecňoch chleba, ktoré sa krájajú na polky a štvrťky. Ideálne je, pokiaľ si chlieb domov kúpite celý a budete z neho postupne odkrojovať.

Nezjete celý bochník? Vyskúšajte kváskovú bagetu

Vo Fachu pečieme každé ráno okrem pšeničného a ražného chleba aj kváskové bagety. Sú z rovnakého cesta ako náš guľatý pšenično-kváskový chlieb, ich jediný rozdiel je v tvare a veľkosti. Odporúčame, pokiaľ si myslíte, že nezjete celý chlieb, prípadne doma pripravujete malé pohostenie pre priateľov alebo rodinu.

Odneste si náš chlieb so sebou

Naše chleby si môžete prísť kúpiť do Fachu počas celého dňa. Počas celého týždňa ich nájdete v kaviarni, od pondelka do piatku aj v juice shope. Pečivo pečieme každé ráno, vrátane víkendov a sviatkov.


Chleby fotili © Nora a Jakub.