3+1 tipy na dobré čítanie o víne

Pokiaľ si chcete rozšíriť svoje vinárske obzory a dozvedieť sa o víne čo najviac, spísali sme pre vás tri tipy na knihy, ktoré sú skvelou studnicou múdrosti – a nielen o víne ako takom.

Naturálne víno pre začiatočníka

Isabelle Legeron, držiteľka titulu Masters of Wine, napísala knihu o fenoméne, ktorý sa šíri svetom s neuveriteľnou vervou, ale tiež kontroverziou. Reč je o naturálnom víne, ktoré síce nemá presnú definíciu, no tí najviac zanietení zastávajú filozofiu, že ide o víno vyrobené len z hrozna.

Počkať, nie je všetko víno vyrobené z hrozna? Podľa Isabelle nie. V knihe popisuje praktiky bežných konvenčných vinárov, ktorí sa neštítia do vína pridávať rôzne cudzie látky a materiály na stabilizáciu a „vylepšovanie“ chuti vína.

Ak vynecháme viaceré postreky vinohradov počas roka, Isabelle spomína aj rôzne metódy typu prisypanie dubových chipsov do vína, vďaka ktorým dostane vinár efekt dubového suda vo vôni a chuti – lacno a rýchlo.

V kontraste týchto vinárov však popisuje ľudí, ktorí sa vracajú k prírodnejšiemu spracovaniu vína svoje vinice častokrát obhospodarujú v ekologickom alebo biodynamickom režime, hrozno oberajú ručne a spracúvajú ho čo najšetrnejšie, pričom do vína absolútne nič nepridávajú a nechávajú mu potrebný čas, kým samé dozreje.

Navyše, v knihe nájdete množstvo zaujímavých informácii s témami, ktoré s naturálnym vínom úzko súvisia. Za zmienku stojí fermentovanie vlastných potravín, výroba kváskového chleba, prevencia proti škodcom v záhrade pomocou rôznych prírodných prípravkov alebo rozpoznávanie chýb vo víne.

A to nehovoríme o 120 konkrétnych tipoch na rôzne biele, oranžové, ružové, červené a sladké vína, ktoré môžete sami vyskúšať.

Putovanie za vínom z pohľadu ocenenej novinárky

Alice Feiring sa do pozornosti verejnosti dostala najmä ako novinárka pre New York Times a Wall Street Journal, neskôr nasledoval aj jej veľmi známy a populárny vínny blog The Feiring Line. Jej štýl písania je neopakovateľný, častokrát sa nebojí ísť do kontroverzných tém, kde ako antropologička skúma a odomyká tradície spojené s produkciou vína.

Okrem novinárčine a svojho blogu sa intenzívne venuje aj písaniu kníh. Jednou z nich je Nahé víno, napínavé rozprávanie o histórii a osobnostiach naturálneho vína.

2
Knižka je skôr osobnou výpoveďou, ako odbornou knihou. Je napísaná v pútavom štýle, pričom voľne rozpráva príbeh jej pátrania po koreňoch moderného hnutia naturálnych vín. Pritom sa snaží čitateľom predostrieť, čo vôbec naturálne víno je, alebo možno presnejšie, čím by mohlo byť.

Vínova rubrika v barovom časopise

Slovenský magazín o barovej kultúre je zväčša plný rozhovorov s inšpiratívnymi barmanmi, receptami na inovatívne koktejly a tipmi na parádne bary po celom svete. Najnovšie sa k už tak skvelému obsahu pridala aj prvá vínová rubrika, Wine Dictionary, ktorú píše skúsená someliérka Valentína Kasperová.

x1Valentína sa v pravidelných článkoch podujala na neľahkú úlohu. Sňať víno z pomyselného piedestálu a s trochou nadsádzky predstaviť základné pojmy, ako aj mnohé praktické informácie o víne. Ukázať tak, že vína sa netreba báť  ani keď si myslíte, že mu nerozumiete. Stačí si ho jednoducho užiť.

Bonus: odborný tip od nášho hlavného someliéra

„Pre mňa je jednou z najlepších kníh pre začiatočníkov tá od Catherine Cole s názvom Dobré víno pre každého. Je to nadčasový vínny šlabikár, ktorý je plný cenných rád ako postupovať pri kúpe vína do vinotéky, až po jeho podávanie a skladovanie. Navyše, desať špičkových someliérov a šéfkuchárov vám prezradí svoje obľúbené kombinácie párovania jedla a vína, a k tomu ešte pridájú tipy, na čo by ste ako dobrí hostitelia nikdy nemali zabudnúť,“ nadšene opisuje knižku náš someliér.

A ako si užiť víno vo Fachu?

V našej reštaurácii a bare nájdete najmä vína od menej známych lokálnych vinárov, ktoré produkujú výborné vína s veľkým potenciálom. Nezvyčajné párovanie jedla s nápojmi vzniká v réžii hlavného someliéra Jakuba  Doktoríka. 

Ako všetci v reštaurácii, aj on sa riadi aktuálnou sezónou, a tak si k nášmu tasting menu môžete dať aj takzvaný “drink pairing” – teda vína, pivá a cider, ktoré sa parádne dopĺňajú s jednotlivými chodmi a rozvíjajú ich ešte o kúsok ďalej.